Αποϊδρυματοποίηση τώρα

Γεια σας,
Είμαι ένας εκ των δυο κουλ κριψ και σήμερα θα ανοίξουμε ένα θέμα που δυσκολεύομαι πολύ να το πιάσω.
Οι ζωολογικοί κήποι είναι χώροι όπου η ανθρώπινη φυλή έχει έχει αποφασίσει ότι θα συγκεντρώνει διάφορα ζώα αποκόπτοντας τα από το φυσικό τους περιβάλλον. Τα ζώα αυτά ζουν οριοθετημένα, σε μια επιβεβλημένη ρουτίνα και γίνονται πάντα πολύ διαφορετικά από τα αντίστοιχα ζώα που ζουν στην φύση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επανενταχθούν.
Διαφοροποιούνται από την φυσική τους ανάπτυξη λόγω ελλιπών ερεθισμάτων, για παράδειγμα ένας μικρός ουρακοτάγκος πρέπει να ζήσει 9 χρόνια με την μητέρα του στην φύση, ώστε να μάθει να επιβιώνει. Αυτό δεν γίνεται στο ίδρυμα. Εεε, στον ζωολογικό κήπο έπρεπε να πω.
Η έννοια ίδρυμα είναι κάτι που θολώνει την κρίση μας, και για αυτό κάναμε μια λάθος ανάρτηση πριν από έναν μήνα προβάλλοντας ανακριβή στοιχεία για την ύπαρξη sleep safe bed σε μια ΣΥΔ που ζουν άνθρωποι που νωρίτερα ήταν στα Λεχαινά. Διορθώσαμε εκείνο το ποστ (πηγαίνετε να το δείτε) γιατί κάναμε λάθος για τα κάγκελα, παρασυρόμενοι από όσα σημαίνουν για μας τα ιδρυματα.
Τα ιδρύματα είναι χώροι στους οποίους διαμένουν άνθρωποι που κάποιος θεώρησε ότι είναι «προβληματικοί» ή ότι απλά δεν μπορούν να ζουν με τους υπόλοιπους.
Ο αρχικός σκοπός ήταν να αποτελούν χώροι που θα βρίσκει κάποιος τροφή, κατάλυμα και φροντίδα ή υποστήριξη.
Η αποξενωτική τους όμως λειτουργία σε σχέση με την ανθρώπινη φύση δημιουργεί πάντα περιβάλλοντα τα οποία είναι κακοποιητικά.
Η κακοποίηση που βιώνει κανεις στο ίδρυμα, δεν ξεκινάει με τον φύλακα που θα σε χτυπήσει/ βιάσει, αλλά με την στιγμή που γίνεσαι τρόφιμος.
Η απώλεια της ελευθερίας σου είναι το θεμελιώδες πλήγμα.
Για εμάς τα ανάπηρα άτομα, η ύπαρξη των ιδρυμάτων αποτελεί πληγή, η οποία παραμένει ανοιχτή με δυο τρόπους, πρώτον με τον πόνο που φέρει η σκέψη ότι συνανάπηροι/ες/α μας βρίσκονται φυλακισμένα με ιατρική αιτιολογία, δεύτερον με τον φόβο ότι κάποια στιγμή μπορεί να χάσουμε το προνόμιο της ελευθερίας μας και να ιδρυματιστούμε κι εμείς.
Αυτήν την ελευθερία δεν την χάνουν μονάχα ανάπηρα άτομα.
Αλλα, σε ιδρύματα τοποθετούνται πολλές κοινωνικές ομάδες. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κάποια σταθερά στοιχεία, όπως το ότι ιδρυματοποιούνται πάντα άνθρωποι που δεν «χωράνε» στο κοινωνικό σύνολο, ότι τα ιδρυματα βρίσκονται εκτός αστικού ιστού κάπου απόμερα και ότι είναι χώροι που επιβάλλουν έναν τρόπο ζωής.
Α, κι ότι μιλάνε για φιλανθρωπία κι αγάπη…
Δε γράφουμε αλλα,
Αποϊδρυματοποίηση τώρα!
Περιγραφή εικόνας:
Τίτλος εκτός πλαισίου εικόνας: ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Η εικόνα χωρίζεται σε 2 μέρη
Στο πρώτο και πάνω μέρος με τίτλο “ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ” Φαίνεται ένας νεαρός μαύρος άντρας να χαμογελά ενθουσιασμενος. Δίπλα του σε λευκό πλαίσιο γράφει “ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ, ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΜΜΕ “
Στο δεύτερο και κάτω μέρος με τίτλο “ΤΙ ΕΊΝΑΙ” φαίνεται ο ίδιος άντρας να κοιτα αποσβολωμένος ενώ Δίπλα του σε λευκό πλαίσιο γράφει ” ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ”
Κάτω αριστερά έχει προστεθεί ψηφιακά το λογότυπο της σελίδας