Τίποτα το «ειδικό»

Επανάληψη, η μάνα της μάθησης.
🔁
Η αναπηρία είναι κατάσταση που ζει κάποιος, κάποια και κάποιο. Δεν είναι χαρακτηριστικό. Είναι μια κατάσταση αποκλεισμού και περιορισμού επειδή η πολιτεία και η κοινωνία δεν σε θεωρούν ικανό για να συμμετέχεις.
Δεν ευθύνεται η έλλειψη ακοής που δεν μπορείς να παρακολουθήσεις ισότιμα μια σειρά, αλλά που δεν βάζουν τους κατάλληλους υπότιτλους τα στούντιο και η απουσία νομικού πλαισίου που να το ορίζει ως απαραίτητη πράξη.
ℹ️
Η ανάγκη σου είναι να παρακολουθήσεις την ταινία. Αυτό δεν είναι ειδική ανάγκη.
Η ανάγκη σου είναι να μπορείς να επισκεφτείς την κοινόχρηστη τουαλέτα σε οποιοδήποτε κτήριο.
Αυτό δεν είναι ειδική ανάγκη.
Η ανάγκη σου είναι να πας στο σχολείο της γειτονιάς σου.
Αυτό δεν είναι ειδική ανάγκη ούτε θες και ειδικό σχολείο.
Η ανάγκη σου είναι να κατέβεις από το σπίτι, να περάσεις απέναντι και να πάρεις από το περίπτερο καπνό, φιλτράκια, τα «φιλαράκια» σε dvd και πολλά χαρτάκια.
Αυτό δεν είναι ειδική ανάγκη.
Άμα καταλάβατε το μοτίβο, πολύ πιθανόν να καταλάβατε ότι η χρήση αυτού του όρου είναι και προσβλητική. Είναι σαν να λέμε ότι οι τυφλοί είναι ειδική κατηγορία ανθρώπων. Κάποιοι/ες/α μπορεί να συμφωνείτε. Και να νομίζετε ότι δεν κάνετε και λάθος.
⚠️
Εδώ να πω ότι όταν βάζουμε ανθρώπους σε ειδικές κατηγορίες και τους βάζουμε σε άλλο πλαίσιο από τους υπόλοιπους ανθρώπους αμέσως αμέσως έχουμε κάνει μια επικίνδυνη διάκριση. Αυτή η διάκριση σε καμία περίπτωση δεν είναι ωφέλιμη. Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι έτσι θα έχουν οι άνθρωποι ειδικής κατηγορίας μια ειδική μεταχείριση και κάποια ειδικά προνόμια, όλα αυτά θα καταλήγουν σε περισσότερο αποκλεισμό και σε έκθεση σε κίνδυνο. Γιατί όπως έχουμε δει να συμβαίνει στην ιστορία και ακόμα και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η ειδική μεταχείριση έχει την τάση και την δύναμη να γίνει αποξενωτική και βίαιη. Είτε απομονώνοντας αυτήν την ομάδα ανθρωπων από την κοινωνία είτε με μεθόδους ευγονικής, ιδρυματισμού και ευθανασίας.
😎
Επίσης να πω πως η χρήση ακόμα πιο ευφάνταστων και περιφραστικών όρων δεν συνάδει με καμία μελέτη του χώρου της αναπηρίας και των αναπήρων.
Όροι όπως
«ειδικές ικανότητες»
«ιδιαίτερες δεξιότητες»
«άτομα διαφορετικής δύναμης»
«άτομα που κινούνται με διαφορετικο τρόπο»
«ειδικά ατομα»
«αγαπημένοι του Θεού»
Και χιλιάδες αλλα, έχουν εφευρεθεί από ευφάνταστους ανθρώπους που επειδή νιώθουν άβολα προσπαθούν να βρουν κάτι να πουν για να χρυσώσουν το χάπι. Δείχνουν όμως απλά άγνοια και αποδεικνύουν πως όσο πιο ειδικούς βαφτίζουμε τους αναπηρους σε σχέση με τους ανθρωπους με τυπικά σώματα και μυαλά, τόσο πιο δύσκολο γίνεται το να μην αποξενωθούνε αυτές οι δυο ομάδες ανθρώπων.
🆘
Κάτι τελευταίο. Αυτή η χρήση της γλώσσας γίνεται και από ανάπηρα άτομα. Συνήθως άτομα που δεν έχουν αποδεχτεί το σώμα τους, ή το γεγονός ότι σώμα δεν ευθύνεται για τον αποκλεισμό που βιώνουν. Συνήθως αυτά τα άτομα ακολουθούν τεχνικές φιλανθρωπισμού και δέχονται τον οίκτο των άλλων.
Συνήθως. Όχι πάντα.
🤟🏼
Βέβαια κάποια άτομα χρησιμοποιούν τις λάθος λέξεις αλλά μόνον λόγω άγνοιας. Μετά από μια κατάλληλη κουβέντα κι ένα ωραίο κείμενο από ένα κουλ ανάπηρο πρόβατο θα μάθουν την σωστή χρήση της γλώσσας.
Αν διάβασες μέχρι εδώ πάψε να λες ειδικές ειδικότητες και μάθε το και στους/στις φίλους φίλες σου κλπ.
Be aware. Be cool!
Περιγραφή εικονας: η εικόνα αποτελείται από οχτώ μικρές ισομεγέθεις φωτογραφίες-καρέ από την τηλεοπτική σειρά «Τα Φιλαράκια» Επεισόδιο 13 σεζόν 10 «The one where Joey Speaks French». Οι φωτογραφιες χωρίζονται σε τέσσερα ζεύγη, ή με άλλα λόγια σε τεσσερις γραμμές και δύο στήλες. Στις τέσσερις αριστερά φωτογραφίες βρίσκεται ο χαρακτήρας της Phoebe Buffay (ηθοποιός Lisa Kudrow) και στις τέσσερις φωτογραφιες στα δεξιά ο χαρακτήρας Joey Tribbiani (ηθοποιός Matt LeBlanc).
Στις πρώτες τρεις γραμμές η φωτογραφία της Phoebe την δείχνει να έχει διδακτικό υφος και είναι η ίδια τρεις φορές αλλά υπάρχει διαφορετικός ψηφιακά προστεθειμένος υπότιτλος. Στην πρώτη γραμμή έχει προστεθεί η λέξη «ειμαστε» στην δεύτερη η λέξη «ανάπηρα» και στην τρίτη η λέξη «άτομα». Η φωτογραφία του Joey στις πρώτες τρεις γραμμές, τον δείχνει να προσπαθεί να συγκεντρωθεί, είναι επίσης η ίδια τρεις φορές και ο ψηφιακά προστεθειμένος υπότιτλος επαναλαμβάνει τα όσα γράφονται στην φωτογραφία της Phoebe, δηλαδή 1 είμαστε 2 ανάπηρα 3 άτομα. Στην τέταρτη φωτογραφία η Phoebe χαμογελάει αμήχανα και δείχνει να λέει σύμφωνα με τον υπότιτλο την φράση «είμαστε ανάπηρα άτομα». Στην τέταρτη φωτογράφια ο Joey έχει μια έκφραση ενθουσιασμού και επιφοίτησης και σε αντίθεση με παραπάνω δεν φαίνεται να επαναλαμβάνει τα λόγια της Phoebe αλλά να λέει σύμφωνα με τον υπότιτλο την φράση «είμαστε άτομα με ειδικές ανάγκες».
Επεξήγηση: επειδή η σειρά δεν έχει παιχτεί με ακουστική περιγραφή στην Ελλάδα νιώθουμε πως πρέπει να πούμε ότι αυτό το meme είναι από μια πολύ γνωστή σκηνή όπου η Phoebe προσπαθεί να μάθει γαλλικά στον Joey λέγοντας του μία μία τις συλλαβές για να τις επαναλάβει, αλλά όταν πρέπει να πει ολόκληρες τις λέξεις αυτός πάλι τις λέει λάθος.